Instagram.

In de pers.

0 0 0 0 336 224 csupload 69610987 large

GRAND PRIX in Assen

De hoogste score van de dag op de Subtopwedstrijd in Assen werd zaterdag bij elkaar gereden door Denise Nekeman, een vervroegd verjaardagscadeau voor haar 25e verjaardag morgen. Met de Johnson-zoon Boston STH bleef ze met 71,23% ruim twee procent voor op Daniëlle Heijkoop en Badari (Gribaldi x Damocles). Patrick van der Meer had met Chinook (Vivaldi x Havidoff) en KWPN-hengst President’s Chagall D&R twee ijzers in het vuur en mocht de derde en vierde prijs in ontvangst nemen.

Denise Nekeman bracht haar zwarte hengst eind oktober vorig jaar voor het laatst aan de start, toen op CDI Exloo. “Boston heeft vorig jaar een druk seizoen gehad en daarom heb ik hem de tijd gegund wat sterker te kunnen worden en bepaalde oefeningen beter te maken”, licht de amazone toe. “Ik kon in de proef van vandaag merken dat hij aan draagkracht gewonnen heeft en dan de aanleuning daardoor ook stiller is geworden. Hij kan dat nu beter volhouden gedurende de proef.”

Op de Sunrise Stables Assen liggen de baan voor het losrijden en de wedstrijdring naast elkaar. “Boston wil nog wel eens heet worden als er een speaker is en er wat geluid rondom de ring is, wat me gebeurde tijdens het losrijden. Dat was juist een hele fijne oefening, het doel is namelijk om juist beter met elkaar te blijven communiceren onder dergelijke omstandigheden. In de proef lette hij weer heel mooi op mij en was de concentratie goed.”

Miscommunicatie
Nekeman was erg blij met het verloop van de proef. “De proef gaat steeds makkelijker. We hadden een aantal hele fijne stukken, maar ook een paar onderdelen die mooier konden. De eerste piaffe kon wat spectaculairder en meer op de plaats en in de laatste AC-lijn wilde hij in de passage iets onder me uitgaan. Ik remde en toen dacht hij: oh klaar. Dat was een kleine miscommunicatie.”

Een dik jaar geleden, in oktober 2017, maakte de amazone haar debuut in de ‘grote mensen’ Grand Prix. Hoewel ze het afgelopen jaar succesvol heeft gereden, blijft ze het een vak apart vinden. “Echt makkelijker wordt het nog niet”, vertelt de lachend. “Ik ben er nog niet echt aan gewend. Je bent de hele proef bezig met het rijden van de onderdelen en hebt tussendoor maar heel weinig tijd om iets op te kunnen lossen. Eigenlijk moet je er dus voor zorgen dat je in de proef niets hebt om op te lossen. Maar dat is natuurlijk juist de uitdaging en het leuke aan de dressuursport.”

Persoonlijk record verbeteren
Het plan van Nekeman is om over twee weken nogmaals nationaal te starten met de Johnson-zoon. “Daarna staat de internationale wedstrijd in Le Mans op de planning. Mijn zusje Jeanine start daar Lichte Tour en U25, dus we gaan met een volle vrachtwagen die kant op.” Het doel voor komend seizoen is om de scores verder omhoog te krijgen. “Vorig jaar was 73% ons persoonlijk record en je hoopt er natuurlijk op dat te kunnen verbeteren. Als we elkaar beter kunnen blijven begrijpen als hij heet wordt, moet dat goed komen.”

Woensdag Weetjes: De beste IBOP-dressuurmerries van 2018

De beste drie IBOP-merries van 2018 hebben echter een andere vader dan de hierboven vermeldde hengsten. Met 90,5 punten mag Davino V.O.D.-dochter Ice Princess STH zich de beste IBOP-merrie van 2018 noemen. Eerder werd deze merrie al kampioen van Overijssel. Onder Nicky Snijder, stalruiter van Lens en Berna Nekeman van Stal Stouwehof, liep Ice Princess STH (uit Belle Vurona STH elite IBOP-dres sport-dres PROK D-OC van Fürst Heinrich) naar een uitmuntend IBOP-resultaat en daarmee behaalde ze tevens het elitepredicaat. De merrie behaalde 9,5-en voor haar stap en draf, naast 9’s voor souplesse, houding en balans, en aanleg als dressuurpaard. “Ice Princess STH is echt een klasse apart. Ze beweegt heel lichtvoetig, met veel buiging in de gewrichten, veel souplesse en een heel goed achterbeengebruik. Ook haar stap is opvallend goed, met daarin veel ruimte en souplesse. Datzelfde beeld zien we in draf, en ook in galop weet deze Davino V.O.D.-dochter te overtuigen. Het is een heel getalenteerd dressuurpaard, zo zie je ze maar weinig!”, is inspecteur Henk Dirksen enthousiast na afloop.

Scroll naar boven